browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Baristatips

Som alltid när det gäller mat och dryck, är det råvaran och tillagningen som bestämmer slutresultatet. I handen håller du kanske en påse av mitt kaffe. Det är ett kaffe av top notch-kvalité och här hittar du några tips på hur du tillagar ditt kaffe på ett schysst sätt. Mal alltid kaffet precis innan du använder det och stäng en öppnad påse ordenligt för att skydda kaffet från syre.

Espresso
Jag brukar ta ungefär 15-20 gram färskmalet kaffe per dubbel espresso. Vattentemperaturen ska vara 90-94 grader och vattentrycket ca 9 bar. Ett bra riktmärke är att de första dropparna ska komma efter ungefär 9 sekunder för att sedan låta det rinna ca 10-20 sekunder.

Presskanna
Utgå från 6-7 gram pressmalet kaffe per deciliter vatten. Häll det färskmalda kaffet i behållaren och slå på 90 till 94-gradigt vatten och rör om. Låt det dra i ca 4 minuter. Pressa försiktigt.

Brygg
Jag utgår från 60-70 gram bryggmalet kaffe per liter vatten. Vattnet ska vara ca 92 grader varmt och kaffet ska bryggas på ca 6 minuter.

Aeropress
Jag kör den upp-och-nervända varianten när jag aeropressar. Sätt hanen i honan och ställ hanen på bordet. Häll i 20 gram pressmalet kaffe och slå på vatten från vatten kokaren som fått svalna något, 92-94 grader ungefär. Rör om försiktigt så att allt kaffe fuktas och låt det dra i 3-4 minuter. Sätt på filterhållaren, vänd aeropressen och pressa i cirka 20 sekunder med jämnt tryck ner i förvärmd kopp.

Använd tipsen som just tips och tveka inte att själv prova olika malningsgrader, mängd kaffe och vattentemperaturer för att hitta det kaffe som passar dig. För presskanna, brygg och aeropress brukar jag låta kaffet svalna något innan jag dricker det.

Share and Enjoy