browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Ethiopia Harrar Longberry

Ekologiskt

 

Allt kaffes moder

Etiopien är kaffets ursprungsland. Allt Arabicakaffe härstammar från regionerna Harrar och Kaffa där kaffet växte vilt i skogarna. En teori om hur kaffet kan ha spridits går ut på att slavar skulle ha tuggat på kaffefrukterna och spottat ut kärnorna på vägen från Afrika till Arabvärlden.

Etiopien

Longberry är den högsta kaffekvalitén från Harrar och det betyder också att kaffet är soltorkat – en naturlig tillredningsprocess som ger kaffet en lite vild, mustig och jordig smak. Och kanske lite blåbär?

I Etiopien finns det mer än 330 000 smågårdar eller trädgårdar om man vill, där bönderna av tradition odlar sitt kaffe ekologiskt. Här finns inga certifikat eller kravmärkningar, men lik förbannat är kaffet ekologiskt.

Kaffet från dessa hundratusentals trädgårdar tar bönderna med sig till olika processtationer som sorterar och processar kaffet. Det innebär att kaffet blandas och att det är omöjligt att säga exakt från vilken gård kaffet kommer. Att hitta rätt kaffe är också svårt och det kan variera från år till år även om kaffet kommer från samma bönder och samma processtation. Det är hur kaffet smakar i koppen som är det avgörande och nyckeln till att hitta det kaffe som smakar bäst är att smaka. Men det är ju inget unikt för etiopiskt kaffe.

Det här är också ett kaffe som jag inte säljer som singel men som jag använder i olika blandningar, tex Mocka-Java 1899 och Waxholms Krut och därför läggar jag givetvis upp information om kaffet.

Share and Enjoy