browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Indonesia Sumatra Mandheling

Ett missförstått kaffe – Indonesia Sumatra Mandheling Grade 1 (Kravmärkt)

Arabicakaffet – dit Indonesia Sumatra Mandeling Grade 1 räknas – kom med holländarna till Indonesien och de norra delarna av Aceh vid Lake Tawar. 1877 förstördes alla plantager av en sjukdom men idag producerar området ungefär 6,7 miljoner 60-kilossäckar med varje år.

Indonesien

Mandheling är egentligen en etnisk grupp och att denna folkgrupp fått ge namn åt ett kaffe bygger som så ofta i historien på ett missförstånd. Om historien är sann vill säga. Storyn är att när Sumatra ockuperades av japanerna, ska en japansk soldat ha frågat en mandhelingsk kaffehandlare varifrån det utsökta kaffet han drack kom. Affärsägaren missuppfattade honom och svarade att han var mandheling. Efter kriget kontaktade den japanske soldaten en kaffehandlare från Sumatra för att återigen få smaka det utsökta kaffet Mandheling. Affärsägaren samlade in det bästa kaffet från olika bönder och skickade det till sin nya kund i Japan och kaffet mandheling var fött.

Sumatra är en av de regioner där specialkaffe odlas och min Mandheling kommer från Aceh. Bönorna processas med den semitvättade metoden. Semitvätt betyder att man torkar kaffefruktens skal väldigt försiktigt innan det skalas av så att den vitfärgade uppsvullna kärnan blottläggs. Sen får bönorna soltorka på en veranda, ett soldäck eller en innergård.

På Sumatra samlas kaffet in från de lokala odlarna och sorteras och blandas efter kvalitet utifrån deras graderingssystem. Därför kan man inte veta exakt vilken gård kaffe från Sumatra kommer ifrån.

Graderingssystemet i Indonesien kan vara lite komplicerat eftersom de sorterar kaffet efter defekter i koppen och inte på de gröna kaffebönorna. Därför blir provsmakningen jätteviktig, liksom mitt nära samarbete med min importör. Han skickar prover, jag makar och väljer det jag gillar. Enkelt.

Share and Enjoy